wtorek, 9 kwietnia 2013

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami


Składniki:
  • 70g drożdży
  • 130g masła
  • ok. 4-5 szk. mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szk. mleka
  • ok. 1-2 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • rodzynki lub inne bakalie, ilość wedle upodobań

Drożdże rozkruszyć, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Całość rozmieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dołożyć cukier waniliowy, cukier, żółtka. Wymieszać wszystkie składniki i stopniowo wsypywać mąkę, na samym końcu wlać rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz olej i dosypać rodzynki :) Całość dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyrabiać raz jeszcze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie uformować niewielkie okrągłe bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C  przez ok 15-20min(w zależności od piekarnika)

Można również z tego samego ciasta upiec placki drożdżowe np. z kruszonką.






Składniki do kruszonki:                                                     
  • 1/4 kostki masła
  • ok. 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki                                 



Postępować  tak samo ja w przypadku drożdżówek. Otrzymaną porcję ciasta rozłożyć do dwóch "keksówek" wysmarowanych masłem i oprószonych mąką .
Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę i posypać na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st.C przez ok. 35 minut. 

SMACZNEGO :)