poniedziałek, 17 czerwca 2013

PuSzyStE rAcuSzKi z RiCoTTą





Składniki: 


  • 250g sera ricotta
  • 2 jajka(osobno żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło klarowane
  • owoce

Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy ricottę, żółtka, cukier wanilinowy i mleko. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Ucieramy mikserem na gładką masę. Do masy serowej dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, ale na dość małym ogniu, ponieważ szybko się przypalają... Najlepiej smakują smażone na klarowanym maśle.
Podajemy z owocami. Jeśli racuszki są za mało słodkie, możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz