Składniki:
- 1 średnia dynia
- 2 średnie cebule
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 5 średnich ziemniaków
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- świeży imbir
- sól
- pieprz
- chili pieprz Cayenne
- sok z 1/2 cytryny
- śmietana
- natka pietruszki
- olej
- masło
Wlewamy do garnka odrobinę oleju oraz dodajemy łyżkę masła. Dobrze rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną (wedle uznania...w gruba kostkę lub w talarki) cebulę, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy kilka minut i dodajemy pokrojoną dynię. Mieszamy i zalewamy litrem bulionu warzywnego. Dodajemy czosnek, odrobinę imbiru oraz pieprz, sól i chili. Dusimy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Odrobinę wystudzamy i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z 1/2 cytryny, dokładnie mieszamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Podgrzewamy i podajemy z odrobiną śmietany i natki z pietruszki. Również świetnie smakuje podane z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz