czwartek, 17 stycznia 2013

Chleb pszenno-orkiszowy



     
     Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju

Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dobrze wymieszać. Do małej miseczki rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i dolać niewielką ilość ciepłej wody. Mieszać do momentu kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie wlać do mąki z solą i dobrze wymieszać. Stopniowo dolewać resztę ciepłej wody, tyle ile mąka pochłonie. Na końcu dodać olej. Jak ciasto osiągnie pożądaną konsystencję (powinno być dość gęste i odchodzić od ręki) wyłożyć na stolnicę i jeszcze troszkę wyrobić. Następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość ponownie zagnieść i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 






Nasz chleb może mieć dowolny kształt. Wybór pozastawiam Państwu. Tym razem ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam rulony, które następnie skręciłam razem. Tak powstały chleb przełożyłam na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Chleb nacinamy pod skosem w kilku miejscach i oprószamy pełnoziarnistą mąką. 


Wstawić do rozgrzanego do 200st. C piekarnika na 10 minut, po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec ok 35 minut. Po upieczeniu chleb przełożyć na kratkę, do wystudzenia.



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz