Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki do piany
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka (1 całe i 3 żółtka)
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło oraz jedno jajko i trzy żółtka. Zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Połową ciasta wylepiamy posmarowaną masłem formę do tarty(spód i brzeg) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego (180st C) piekarnika, pieczemy na złoty kolor. Pozostawiamy do wystudzenia...
Składniki na masę budyniową:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 litra mleka
- 1 cukier wanilinowy 32g
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- sok z cytryny wedle uznania
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, stopniowo dodajemy mąkę i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka, masło i cukier wanilinowy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz do minimum i stopniowo dodajemy masę jajeczną i sok z cytryny, cały czas mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje.
Wystudzoną masę wykładamy na kruchy spód i dekorujemy truskawkami, bądź innymi owocami.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz